€ 34,95


ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

2021

B.H.R. Woffenbuttel • Boek • paperback

  • Samenvatting
    Het Diabetes Informatieboek is bedoeld voor de zorgverlening in eerste en tweede lijn. De beschrijvingen in het Diabetes Informatieboek kunnen gebruikt worden ter ondersteuning van of als naslagwerk bij voorlichting, instructie en informatie aan patiënten; en voor instructies en gebruik van materiaal.

    De diabetespatiënt is belast met een chronische aandoening waaraan een niet aflatende zorg gebonden is. Uit onderzoek is gebleken dat een optimale bloedglucoseregulatie moet worden nagestreefd om de kans op complicaties te verminderen. Dat is geen eenvoudige opgave. Om die juiste bloedglucosebalans te bereiken is het vanzelfsprekend dat de patiënt goede educatie nodig heeft. De medische behandeling moet worden aangepast aan de lichamelijke omstandigheden van de patiënt en zo moet ook de voorlichting en instructie worden aangepast aan de individuele wensen en mogelijkheden van de mens met diabetes. Medische en technische ontwikkelingen maken het mogelijk dat er voor de behandeling een keuze kan worden gemaakt uit verschillende soorten tabletten, insulines en insuline regimes. Complicaties worden vroegtijdiger gesignaleerd, behandelingstechnieken verbeteren en inzichten veranderen. Er is een uitgebreide keuzemogelijkheid in insulinepen systemen en bloedglucosemeters. De fabrikanten en de patiëntenvereniging geven een overvloed aan informatie over nagenoeg alle aspecten die bij de diabeteszorg horen. De patiënt wordt steeds zelfstandiger in het managen van zijn of haar diabetes. Samengevat, er is een veelvoud aan ontwikkelingen in inzichten, behandelingsmogelijk heden, technische hulpmiddelen en educatiemateriaal, enerzijds gericht op een betere behandeling, anderzijds erop gericht om de mens met diabetes te helpen minder afhankelijk van de ziekte te zijn. Voor de patiënt met diabetes is het van groot belang dat de zorgverlener deskundig is, op de hoogte is van keuze en gebruik van materialen en hoe deze toe te passen in de dagelijkse praktijk. Bovendien is het voor de patiënt belangrijk dat de voorlichting, informatie en instructie, door de verschillende zorgverleners, goed op elkaar zijn afgestemd. Een van de doorslaggevende factoren bij het bereiken van normale bloedglucosewaarden is de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van de patiënt. Het past bij deze visie dat de patiënt de mogelijkheid krijgt om zelf een keuze te maken uit het aanbod van hulpmiddelen. Voor de zorgverlener is het van belang dat er een actueel, efficiënt en overzichtelijk naslagwerk aanwezig is waardoor aan een actuele, patiëntgerichte en goed afgestemde diabeteszorg kan worden voldaan. Met het Diabetes Informatieboek en de verdere ontwikkeling ervan wordt geprobeerd in die behoefte te voorzien.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 168mm x 238mm
    Aantal pagina's : 236
    Uitgeverij : SAAM Uitgeverij
    ISBN : 9789492261632
    Datum publicatie : 09-2020
  • Inhoudsopgave
    Inhoud Voorwoord 9 I. Inzicht in diabetes mellitus 11 Ziektebeeld 13 Inleiding 13 Classificatie 14 Diagnostiek 15 Incidentie en prevalentie van diabetes 17 Typen diabetes mellitus 19 Diabetes type 1 19 Diabetes type 2 20 Overige typen van diabetes mellitus 24 LADA 24 MODY 24 MIDD 25 Diabetes en zwangerschap 26 Zwangerschapsdiabetes 27 II. Gevolgen & complicaties 31 Complicaties 33 Late complicaties 35 Diabetische retinopathie 35 Diabetische nefropathie 36 Neuropathie 36 Diabetische voet 37 Hart- en vaatziekten 38 Lipodystrofie 41 Psychosociale aspecten bij diabetes 43 III. Behandelingen & medicatie 47 Principes van behandeling 49 Lichamelijke inspanning 50 Behandeling van Diabetes type 1 51 Gebruik van insuline-analogen 56 Injectieschema’s 57 De continue glucose meting 58 Hypoglycemie 60 Behandeling van diabetes type 2 61 Voeding en Leefstijl 86 Voeding van hoge kwaliteit 86 Mediterrane voeding 87 Gewichtsverlies 88 Koolhydraten bij diabetes type 1 89 Ketogeen dieet 89 Vet in de voeding 89 Alcohol 90 Supplementen 90 Zelfcontrole en zelfregulatie 91 De zelfcontrole 91 De zelfregulatie 92 De bloedglucosecurve 92 Het diabetesdagboek 92 De bloedprikapparaten 92 Invloeden betrouwbaarheid van de bloedglucosebepaling 93 Ontregeling bloedglucose 95 IV. Diabeteshulpmiddelen 99 Bloedglucosemeters 101 Algemene kwaliteitseisen bloedglucosemeter 102 Keuzehulp 103 Overzicht bloedglucosemeters 104 Producten en kenmerken bloedglucosemeters + teststrips 105 Glucosesensoren 135 Continue Glucose Meter (CGM) 135 Flash Glucose Monitoring (FlashGM) 135 Vergoeding 136 Overzicht glucosesensoren 137 Producten en kenmerken glucosesensoren 137 Bloedprikapparaten 146 Overzicht bloedprikapparaten 147 Overzicht lancetten 148 Producten en kenmerken bloedprikapparaten & lancetten 149 Insulinepompen 164 Overzicht insulinepompen 165 Producten en kenmerken insulinepompen 165 Injectiemiddelen 182 Overzicht insulinesoorten en hun toepassing 183 Overzicht injectienaalden voor insulinepennen 184 Hulpmiddellen bij het injecteren 185 Het injecteren 187 Producten en kenmerken Insulinepennen en spuiten 187 Medische drinkvoeding 202 Producten en kenmerken Medische drinkvoeding 202 Overzicht van alle leveranciers en de producten 206 V. Bijlagen 211 Kwaliteitscriteria voor standaard bloedglucosemeting (samenvatting) 214 Doel 214 Zelfcontrole 214 Eisen 215 Educatie en voorlichting 218 Kwaliteitscriteria voor begeleiding tijdens de chronische fase 218 Substitutie bloedglucosemeter 219 Kwaliteitscriteria voor organisatie en infrastructuur rondom zelfcontrole 220 Ketensamenwerking 221 Onafhankelijk meldpunt 221 NHG Standaard Diabeteszorg 222 Samenvatting NHG-Standaard DM2 222 Diabetes educatie checklist 228 Diabetes educatie checklist (A) 228 Diabetes educatie checklist (B) 229 Geraadpleegde literatuur 230 Index 232
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 34,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



5-6 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 
×
SERVICE
Contact
 
Vragen