€ 19,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

2017, Mijmeringen op de fiets

De stand van zaken

Hans van der Broek • Boek • hardback

  • Samenvatting
    Onlangs werd Hans en vele anderen benoemd tot ‘gewone normale Nederlander’ aldus de baas in den Haag. In die rol verteld hij zijn observaties van de op hol geslagen wereld om hem heen.
    Het verhaal begint met zijn nachtgewrochten en opstaan rituelen tot het moment dat hij de schuurdeur achter zich dichtslaat en lands fietspaden gaat trotseren.
    Te fiets, komt Hans’ gedachten machine opgang en verhaalt hij zijn observaties in het schemer donker langs rivieren en kanalen op weg naar zijn hoofdkwartier in Utrecht. Verbazing over regerende psychopaten en toekomstige antropologen wanneer deze plasticzakjes met hondendrollen gaan vinden. De toenemende invloed van robots waarbij hij zich afvraagt of deze - wanneer ze onze aardbol hebben overgenomen - ook gebedshuizen gaan oprichten om de mensheid als schepper te vereren.
    Als rode draad lopen zijn onvrijwillige aanvaringen met ‘smartphone gebruikers’ door het verhaal. Kolonialisme 2.0 en de overkill aan kookprogramma’s als hysterisch hoogtepunt aan de eettafel, worden opgediend.
    2017 Mijmeringen op de fiets geven een goed beeld van de zin en onzin van onze tijd; in dit geval het jaar 2017, de stand van het land.

    Hans van der Broek is een entrepreneur, reiziger en schrijver die zijn leven laat leiden door de gebeurtenissen om hem heen. 'Imperfectie is het experiment waard'.
  • Productinformatie
    Binding : Hardback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 132
    Uitgeverij : PUMBO
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 02-2018
  • Inhoudsopgave
    Titel, 2017, ‘mijmeringen op de fiets’
    Titel, auteur
    Colofon
    Inhoud 5
    Voorwoord 7
    ’s Nachts 11
    Opstaan 16
    De fietsenstalling 24
    Heen 26
    Kantoor 60
    Terug 63
    Eerder verschenen 131

  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 19,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

De halve mens

Hoe mooi is de wereld van halve kreten, halve gesprekken, een eindeloze reeks antwoorden zonder vragen en vragen zonder antwoord maar nimmer een geheel met die persoon aan de ‘andere kant’ van de ‘smartdoos’.

Ik ken ze allemaal; de lieverds, moeders, vaders, 'bitches' en vooral die ene die hij nooit meer wilde zien.
Door de eenzijdige woordenregen met telkens een ingelaste pauze soms uitgezeten - soms ‘gebeten’ onderbroken - leerde ik mensen kennen die ik anders nooit zou ontmoeten.
Ik weet waar ze in geïnteresseerd zijn, waar ze afspreken, de tijd, dat ze naar elkaar uitkeken of een kort verslag van de dag vertelden. Ongegeneerd worden persoonlijke zaken besproken. Soms luid, soms met gedempte stem maar altijd net verstaanbaar.
Zo leerde ik ook degene kennen die aan mijn kant van de ‘smartdoos’ zat.
Een jonge, een oudere vrouw, een meisje met verliefde blik. Uit hun woorden en uitspraken kon ik opmaken uit wat voor nest ze afkomstig waren. Hun opleiding, soms de plaats van herkomst en de bestemming. Of er meerdere broers en zussen waren en ouders nog leefden. Een nieuw mens is geboren; de halve mens!

Nicolaas van Myra

k passeer de Sint-Nicolaaskerk. Ik stoor me elke dag aan dit bouwsel omdat het zo megalomaan groot is en in het bosje ten noorden van dit geheel een bordje staat; ‘verboden toegang’. Het is een prachtig gebouw maar de arrogantie straalt ervan af.
Het is gewijd aan Nicolaas van Myra. Legenden hebben deze figuur groot gemaakt.

Op een afbeelding staat deze Myra bij een houten tobbe met 3 naakte meisjes erin. Het stamt rond 280 na Chr. Toen vertoonden ze al vergelijkbaar gedrag met het heden of was het normaal dat heiligen met een staf in de hand en een mijter op gebiedend stonden te wijzen naar naakte kinderen.
Overigens buiten de legendes is er nooit historisch bewijs gevonden over deze figuur.

Het bleek een grappig ventje te zijn. Volgens overlevering kon hij meteen al na zijn geboorte rechtop staan in zijn badje. Ook hief hij zijn handen ten hemel maar dat staat natuurlijk open voor allerlei uitleg, interpretatie en nare gedachten.
Hij wilde ook op vastendagen - woensdag en vrijdag - niet van moeders borst drinken. Het zou mogelijk ook aan lactose-intolerantie te wijten kunnen zijn.
Als klap op de vuurpijl wist hij alle namen van de toen bekende hemellichamen uit zijn hoofd.
Op 19-jarige leeftijd werd hij al door een oom - die bisschop was - tot priester gewijd. Je zou hier toch kunnen spreken van enig nepotisme.

Maar waar ik me nog meer aan stoor is de ‘Lantaern’. Vroeger was dit een klooster en staat direct naast de Sint-Nicilaaskerk. Nu is het een partycentrum waar gezopen kan worden in de Sixtijnse- of gezwierd in de Alexanderzaal.
Het geheel is ter nagedachtenis van Francois Heytink-Baesjou gesticht en gezien zijn achternaam had zijn familie blijkbaar de middelen. Het kreeg de functie van klooster, kleuter, bewaar- en meisjesschool waardoor bij mij meteen de ‘kerkklokken’ gaan luiden.
Nonnetjes gaven er les. Er zal fantastisch werk verricht zijn maar de combinatie van mannen met staf en mijter, nonnetjes en naakte meisjes doet mij toch ook wel denken dat hier het nodige is geleden.
Oh, ja waarom ik me hier zo vaak erger is dat menig feestvierder in dit voormalige pand van tucht en vertier zijn auto met groot enthousiasme het terrein afhelpt de weg op waar menigeen en ik aan het fietsen zijn.
Het is vaker voorgekomen dat een trotse berijder van een beter merk auto zich minder gedraagt en in volle vaart zich achterwaarts bewoog op het fietspad waar ik me bevond. Eenmaal ben ik zelfs afgestapt bevroedende dat mijn laatste uur was geslagen. Gelukkig was de barmhartige Myra - weliswaar hangend aan de muur - vlakbij. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen