Samenvatting
"Een magistraal werk - generaties historici zullen er veel plezier van hebben, dat weet ik zeker. Enige tijd geleden mocht ik tijdens een dinertje naast de grote Emmanuel Le Roy Ladurie zitten, en er was maar één Nederlander waar hij het voortdurend over had: Jan Buisman - Buuiiismaan zei hij!" (Geert Mak)
In 'Duizend jaar weer, wind, en water in de Lage Landen' geeft Jan Buisman een indrukwekkend en zeer gedetailleerd overzicht van het weer in de noordelijke en zuidelijke Nederlanden vanaf het jaar 763. Op grond van een enorme hoeveelheid zeer verschillende bronnen reconstrueert hij het weer van jaar tot jaar. Daarmee levert hij niet alleen het KNMI (dat het project wetenschappelijk begeleidt) belangrijke informatie, maar hij geeft iedere historisch geïnteresseerde een totaal nieuwe kijk op de geschiedenis. Er is immers niets dat het dagelijkse leven zo bepaalt en kleurt als het weer. Maar ook grote historische gebeurtenissen als de Slag bij Nieuwpoort en de Franse Revolutie zouden anders verlopen zijn bij ander weer.
Dit eerste deel beslaat de periode vanaf 763 tot aan 1300, met veel warm weer maar natuurlijk ook de nodige rampen en tegenheden. In deze eeuwen stamt veel nieuws vanzelfsprekend ook uit Vlaanderen.
Jan Buisman werkt sinds jaren met grote vasthoudendheid aan zijn grote reeks over de geschiedenis van het weer. De hele serie gaat waarschijnlijk uit tien delen bestaan van elk tussen de 750 en 1000 bladzijden. Over het jaar van verschijnen van deze delen, waaraan naast Buisman ook andere auteurs meewerken, valt nog weinig met zekerheid te zeggen.