Fragment
In het eerste hoofdstuk vindt u een korte inleiding van het boek. Aanleiding tot schrijven van het boek, indeling van de hoofdstukken en manier van gebruik van de geboden informatie worden binnen dit hoofdstuk beschreven.
In het tweede hoofdstuk krijgt u een korte voorlichting betreffende de heersende basisrichtlijnen voor voedingsgewoonten binnen de westerse samenleving en de aan voedsel gerelateerde problematiek binnen Nederland.
Binnen het derde hoofdstuk wordt u kort ingelicht over de verschillende vormen van psychische problematiek die worden onderkent binnen de geestelijke gezondheids-zorg. Het geeft u alvast een korte inzage in de verschillende klachten die worden behandeld binnen de volgende hoofdstukken.
Hoofdstukken vier tot en met negen zijn gewijd aan de beschrijving van verschillende psychische klachten en de mogelijkheden tot alternatieve behandeling.
In hoofdstuk vier worden de zogenoemde stemmingsstoornissen behandeld, er wordt aandacht besteed aan klachten als depressie, bipolaire stoornis, seizoensgebonden affectieve stoornis (ofwel winterdepressie) en dysthyme stoornis. Voor elk van deze klachten worden passende voedingsinterventies en psychologische behandelopties besproken.
Hoofdstuk vijf gaat in op verschillende slaap-waakstoornissen. De volgende pro-blematiek wordt behandeld: delayed sleep phase syndrome, ofwel problemen bij het inslapen, advanced sleep phase syndrome, ofwel problemen bij het wakker blijven, disrupted sleep phase syndrome, ofwel problemen bij het doorslapen en (Chronische) vermoeidheid. Omdat veel van de slaapverstoringen eenzelfde oorzaak hebben zult u merken dat behandelopties vrij breed toepasbaar zijn en dat bestrijding van klachten inzet vereist binnen de verschillende aspecten van uw dagelijks leven. Zowel wat betreft beweging, voedingsgewoonten en slaaprituelen.
Hoofdstuk zes gaat in op cognitieve en geheugenproblemen, we spreken ook wel van Mild Cognitieve Impairment, ofwel MCI. U krijgt handvatten geboden in het herkennen van klachten en problemen en het toepassen van preventieve strategieën met als doel verergering van klachten te voorkomen.
Binnen hoofdstuk zeven worden verschillende klachten besproken die met name voorkomen binnen de kinderleeftijd. Problematiek die behandeld wordt binnen dit hoofdstuk zijn de aandachtstoornis ADHD en verschillende gedragsstoornissen zoals opstandige, oppositionele stoornis en de antisociale gedragsstoornis. Inzet van de opvoeders is vereist wanneer men genoemde interventies op geslaagde wijze wil toepassen binnen het dagelijks functioneren van het kind.
Binnen hoofdstuk acht worden verschillende angststoornissen behandeld en de mogelijkheden tot alternatieve en psychologische behandeling. Onderwerpen die binnen dit hoofdstuk aan bod komen zijn obsessief compulsieve stoornis, gege-neraliseerde angststoornis, specifieke fobieën en sociale fobie en faalangst.
Hoofdstuk negen is gewijd aan de beschrijving, herkenning en behandeling van stress en spanningsklachten. Problemen kunnen verschillende vormen aannemen en kennen veel verschillende oorzaken, zoals spanningen op de werkvloer, (ingrijpende) levensgebeurtenissen en persoonlijke problematiek. De in dit hoofdstuk genoemde interventies en behandelmethoden zijn breed toepasbaar en dekken de behandeling van stress en spanningsklachten met uiteenlopende oorzaken.
Binnen het laatste hoofdstuk van het boek vindt u enkele (huiswerk)opdrachten. De verschillende oefeningen zijn toegevoegd om u een groter inzicht te geven in de oorzaak van de problematiek en het beloop hiervan.
×