Fragment
Allereerst gaan we het hebben over de start van de puberteit, want wanneer begint de puberteit eigenlijk? Wat zijn de eerste signalen? En welke fases zal je kind door gaan maken? Al deze veranderingen worden beïnvloed door het brein. Maar hoe werkt het brein van een puber eigenlijk? En welke verschillen zijn er tussen jongens en meisjes in de puberteit? We sluiten dit eerste deel van de dvd af met een opdracht waarbij je terug gaat in de tijd. We gaan kijken hoe het was toen jij een puber was en hoe jij deze periode hebt ervaren door een korte vragenlijst in het werkboek in te vullen.
De puberteit is een periode waarin je kind zich ontwikkeld tot een volwassene. De leeftijd waarop dit begint verschilt per persoon, maar gemiddeld begint het rond het elfde levensjaar en dit duurt tot ze achttien zijn. Het is een fase waarin de meest complexe veranderingen plaatsvinden die een mens in zijn leven meemaakt.
Wanneer je kind in zijn puberteit zit, wordt het bestaande evenwicht binnen een gezin verstoord en moet hier opnieuw naar worden gezocht. Je puber begint vervelend te doen tegen zijn broertjes/zusjes, en van een normale discussie is bijna geen sprake meer, in de ogen van ouders worden vaak de meest onzinnige uitspraken gedaan door hun puber wat leidt tot irritaties over en weer.
Wat zeggen ouders over de puberteit van hun kinderen:
• “lastig”
• “Stressvol”
• “leerzame periode”
• “Je kunt met ze lachen”
• “leuke en gezellige periode”
• “Mooi om ze groot te zien worden”
• “moeilijk”
• “Eng om ze los te laten”
De puberteit is een turbulente periode voor zowel pubers als hun omgeving. Behalve lichamelijke veranderingen (groeien, baard in de keel, menstruatie, schaamhaar), maken pubers vooral mentale veranderingen door. Ze gaan op zoek naar hun identiteit en zetten zich hierbij af tegen hun ouders. Kinderen gaan zich anders gedragen en voelen, ze durven meer en hebben hun ouders minder nodig in plaats daarvan worden vrienden en vriendinnen steeds belangrijker. Al deze veranderingen gaan vaak gepaard met veel ruzie en problemen.
×