€ 23,00

PRINT boek

niet beschikbaar

ePUB ebook

niet beschikbaar

Het noordelijke circuit

het noordelijke circuit, architectuur en iconografie van kerken en enkele andere monumenten

drs/ma Jan Tromp • ebook • pdf

  • Samenvatting
    * De opbrengst van de verkopen komt ten goede aan aids-wezen in Ethiopië - Jan Tromp *

    In de binnentuin van het vriendelijke Kaleb hotel in de voormalige hoofdstad van het Aksumitische Koninkrijk, Aksum geniet ik van Ethiopisch biertje. Kaleb was een van de grote Koningen en in Aksum werd de kiem gelegd van wat we nu kennen als het Oost-Afrikaanse land Ethiopië.

    De temperatuur is tot een weldadig punt gedaald en ik zit als enige gast, onder het rieten dak van het ronde tuinhuis. Ik kan me, historisch gezien, geen betere plek wensen om te overdenken, waarover het in dit e-boek wel of niet moet gaan. Niet over het mooiste seizoen om het land te bezoeken, niet over de restaurants die ook westers voedsel serveren, niet over aankomst- en vertrektijden van het openbaar vervoer, niet over vaccinaties, visa of ontvreemde paspoorten, niet over de entreegelden voor kerken en ook niet over de onlosmakelijke eenheid tussen kerk en staat. Over deze onderwerpen berichten de bestaande gidsen uitvoerig.

    Wie naast de praktische informatie ook uitgebreid over de cultuur wil worden geïnformeerd, schaffe zich de Bradt-guide aan. De auteur Philip Briggs is een uiterst deskundig kenner van Ethiopië, die de humor niet schuwt en regelmatige updates verzorgt. Mijn geschrift wil daarop een aanvulling zijn, begrijpelijk voor iedereen, maar niet bezijden de huidige wetenschappelijke bevindingen.

    Het zal daarom wèl gaan over de geschiedenis van het Aksumitische rijk, de oorsprong van de architektuur, te beginnen bij het jaar 0, de invloed daarvan op de vormgeving van de kerken en over de schilderingen in die kerken. Onze data-bank is het noordelijke circuit, de zogenoemde Historische route: Addis Abeba Bahir Dar – Gonder – Aksum – Wukro – Mekele - Addis Abeba.

    Of ik daarvoor de aangewezen persoon ben? Voorzover mij bekend, is er geen andere landgenoot afgestudeerd op dit kunsthistorische onderwerp: Gehouwen gebouwen, rots- en grotkerken in de noordelijke hooglanden van Ethiopië. De ongerijmdheid in de woordcombinatie gehouwen gebouwen, het onderscheid dat ik maak tussen rotskerken en grotkerken, de daarmee gepaard gaande termen als apekoppen, kubiekoppen, risalieten, petrificatie, xylificatie zullen weldra geen geheimen meer hebben en onderdeel uitmaken van de parate kennis van de lezer.

    Van een systematische aanpak zal hier geen sprake zijn. De chronologie, het verloop van de reis en de aard van de monumenten bepalen waar en wanneer een thema ter sprake komt. Toekomstige reizen kunnen voor updates zorgen, maar met de hier getoonde 424 afbeeldingen en de tekst van 72.000 woorden, zijn opvallende leemtes uitgesloten.
  • Productinformatie
    Binding : PDF
    Auteur : drs/ma Jan Tromp
    Bestandstype : PDF
    Distributievorm : Ebook (digitaal)
    Aantal pagina's : Afhankelijk van e-reader
    Beveiliging : Geen   Informatie 
    Uitgeverij : Tromp
    ISBN : Geen
    Datum publicatie : 11-2014
  • Inhoudsopgave
     Inhoudsopgave

    LET OP. EEN KLIK OP EEN VAN DE ONDERSTAANDE ONDERWERPEN BRENGT U RECHTSTREEKS NAAR DE JUISTE PLAATS IN DE TEKST en vice versa.

    Vooraf
    Aanbevelingen
    Het jaar 0
    De historische route
    Yeha
    Aksum 0 – 300
    Aksum 300 – 700
    De mythe van de koningin van Saba
    Aksumitische architectuur – de stèles
    stèle 3 – de Ezana stèle
    stèle 2 – de Italiaanse stèle
    stèle 1 – de gebroken stèle

    De stèle van Ezana?
    Andere monumenten in Aksum
    Het Dongour complex
    Gobe Dra en de steengroeve
    Koning Kaleb en zoon
    Maria van Zion kerk en de Portugese missie

    Debre Damo
    Iconografie en stijl
    Wukro en de grotkerken
    Architectuur :
    Enda Mikael Debre Selam
    Enda Arbatu Insesa
    Enda Abreha we Atsbeha

    Iconografie in:
    Enda Abreha we Atsbeha
    Enda Kirkos Wukro
    Enda Mikael Amba
    Enda Petros we Paulos Melehayzenghi
    Enda Mikael Melehayzenghi
    Enda Medhane Alem Adi Keshew
    Enda Mikael Barka
    Enda Johannes Maikudi
    Enda Abune Yemata Guh

    Het graf van Judit/Gudit
    Lalibela en de rotskerken
    Beta Medhane Alem
    Beta Maryam
    Beta Emmanuel
    Beta Abba Libanos
    Beta Ghiyorghis
    Beta Yemrehanna Krestos

    Symboliek van de stèles
    Gebouwde kerken na Grañ
    Het Tanameer
    Bahir Dar aan het Tanameer
    Beta Narga Selassi
    Dek Arsima Sematat
    Ura Kidane Mihret
    Yiganda Betre Maryam
    Ura Azuwa Maryam
    Ura Debre Selassie
    Yiganda Tekle haymanot
    Daga Estifanos
    Debre Maryam
    Tana Kirkos

    Gorgora aan het Tanameer
    Debre Sina Maryam
    Mandaba Medhane Alem
    De Vuurtoren nabij Gorgora

    Gonder
    Fasil Ghebi
    Fasil Bad
    Kuskwam paleis
    Debre Birhan Selassie

    Mekele
    Tekle Haymanot

    Chelekot
    Chelekot Selassie

    Hayk
    Debre Hayk Estifanos

    Addis Abeba
    Debre Libanos
    I.E.S.
    Het Nationaal Museum
    De Selassiekathedraal

    De vijfde nagel

    Tenslotte
    Woordenlijst
    Voor wie verder wil lezen
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 23,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar

direct, via download
Veilig betalen Logo
Delen 

Informatie
Herroepingsrecht is uitgesloten voor eBooks. Een download van een eBook of luisterboek is niet meer te herroepen op het moment dat u, na aanschaf van het e-book, de download heeft gestart.

Fragment

We weten nu ongeveer hoe het Aksumitische rijk tot stand is gekomen volgens westerse wetenschappers. De diepgelovige Ethiopiërs hebben een geheel andere kijk op de zaak, die we niet onvermeld kunnen laten zonder u in opperste verwarring te brengen, wanneer u de uitleg van de lokale gidsen over hun geschiedenis aanhoort. Die geschiedenis stoelt voornamelijk op mondelinge overlevering, die pas later op schrift is gesteld in de Kebre Negest, waarin wordt aangetoond, dat alle Ethiopische koningen rechtstreeks afstammen van koning Salomo. Die overlevering verdient het om steeds opnieuw te worden verteld, alleen al omdat de mythe vaak duizend maal schoner is dan de naakte waarheid!

De mythe van de Koningin van Saba
Over de naamgeving van de stad Aksum en van het land Ethiopië, bestaat weinig onzekerheid. Een van de kleinzonen van Noë was Ityopis en diens zoon Aksumawi is de stichter van de stad, die dus heel wat ouder is dan men op grond van de historische feiten zou moeten aannemen.

Tien eeuwen voor het begin van onze jaartelling bestond er in de nabijheid van Aksum een slangencultus. De honger van het monsterachtige dier kon slechts gestild worden met geitenvlees, melk en door het dagelijkse offer van een jonge maagd. Dat begon de dappere Angabo, die zelf een jonge dochter had, danig te benauwen. In overleg met de bewoners uit de omgeving besloot hij, dat hij het monster zou ombrengen, onder voorwaarde dat hem daarna de positie van de slang als machthebber ten deel zou vallen.

Spoedig daarna gaat Angabo op zoek naar giftige kruiden, waarmee zijn echtgenote een honingzoet drankje bereidt. Gemengd met wat geitenmelk houdt ze dat aan een mals, nog zogend geitje voor. Het beestje bezwijkt nog vóór het de drank geheel heeft opgezogen. Het dode geitje wordt vervolgens, zoals gebruikelijk was, aangeboden aan de slang. Het stervensproces duurt nu wat langer, omdat het monster het geitje in zijn geheel verzwelgt, waarna het verteringsproces langzaam op gang komt en de slang ook heel geleidelijk het bewustzijn verliest.

Als Angabo ervan overtuigd is, dat de slang nog maar weinig weerstand kan bieden, slaat hij hem met een scherpsnijdend zwaard de kop af. Dan wordt Angabo tot koning verheven en is het leven van zijn dochter Makeda veilig gesteld. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen