Fragment
Voor dit boek hebben we elke zandkorrel tegen het licht gehouden. We hebben de dik 150 kilometer tellende kustlijn van de Costa de la Luz vanaf Tarifa tot en met natuurpark Doñana bezocht.
Dit deden we fietsend, wandelend, met de auto of bus. Niet alles was even leuk of interesseerde onszelf even veel, maar in het kader 'alles voor het boek' was onze zelfopgelegde opdracht om ook echt alles te bezichtigen.
Niet alleen de kust hebben we onder de loep genomen.
Ook de bergstadjes Vejer de la Frontera, Medina Sidonia en het achterland van bijvoorbeeld Tarifa horen bij de Costa de la Luz en dus ook in dit boek.
We hebben alles zelf betaald. Entreekaartjes, toegangsbewijzen, busritten en treinreizen. Er is niets door geen enkele organisatie gesponsord. Als journalist weten we hoe belangrijk het is om onafhankelijk verslag te doen. En dat is precies wat we gedaan hebben. Wat in dit boek staat is onze mening, niet die van een of ander pr-bureau of communicatiebedrijf.
Ook alle foto’s in dit boek zijn van onze hand. Tenzij anders vermeld. Soms mocht je binnen in een gebouw bijvoorbeeld geen foto's maken. Daarom hebben wij aan de verantwoordelijken om illustraties gevraagd, omdat we het belangrijk vinden om te tonen waarover we schrijven.
De landkaarten hebben we zelf gemaakt. Wel met hulp van Open Streetmaps en soms Wikipedia. Maar daarbij gaat het altijd om basiskaarten, die wij zelf verrijkt hebben met informatie waarvan wij denken dat jullie daar behoefte aan hebben.
Geen waslijst
In tegenstelling tot heel veel andere reisgidsen geven we jullie geen waslijst met mogelijke hotels. Niets is vergankelijker dan verblijfsaccommodaties.
Via internet zijn alle meest actuele en voordelig geprijsde hotels, pensions en campings te vinden. Alleen heel speciale plekjes krijgen een plaats in dit boek. Hetzelfde geldt voor restaurants.
Dit boek is anders dan andere uitgaven, omdat we niet alleen vertellen wat er te zien is langs de Costa de la Luz-Zuid, maar het ook zoveel mogelijk tonen. Het is net zo goed een kijk- als een leesboek.
Dat is iets wat wij zelf al jaren missen in de gemiddelde gids. Wel een waslijst met vaak niet meer aanwezige hotels en restaurants, maar slechts één of twee alinea's over een plaats. En dan staat er bijvoorbeeld als beschrijving: Prachtig barokke kerk met bijzonder altaar... Zooooo, denk je dan, laat maar eens zien, dan maak ik zelf wel uit of dat mooi genoeg is om te bekijken. Helaas.
Zelden of nooit worden dit soort 'wervende' woorden vervolmaakt met het bijpassende plaatje. Dat hebben wij anders gedaan. We willen laten zien wat je ziet.
Deze e-reisboekenreeks heet Sonrisa. Klinkt in het Nederlands als de zon rijst. En dat is precies wat de zon meestal doet in Spanje. Zeker aan de Costa de la Luz.
Tuurlijk is het ook hier weleens bewolkt en regenachtig, maar tijdens die vele, vele maanden dat we er waren liet de zon zich altijd even zien. Zelfs in de winter. Deze regio pronkt ermee dat er jaarlijks 3000 uur zon is.
Glimlach
Sonrisa betekent in het Spaans glimlach. En dat is precies waarmee het overgrote deel van de mensen getooid is. Dat maakt het reizen in een land als Spanje ook uiterst aangenaam. Mensen lijken het fijn te vinden dat je er bent. Hierdoor voel je je welkom. Veel Spanjaarden spreken geen andere talen, maar juist met verbale communicatie doorbreek je alle taalgrenzen.
Wees ook welkom in dit boek. Hopelijk tovert het een glimlach op je gezicht en heb je iets om bij weg te dromen.
Wat dat betreft is de Costa de la Luz-Zuid pas het begin, want deze Sonrisa-reeks zal uiteindelijk een heel groot deel van het niet al te toeristische Spanje bevatten.
Camper Smuikje
Wie zijn wij? Wij zijn Walter Devenijns en Janine Stougie, oud-journalisten en tegenwoordig uitgevers- en e-boekenmakers. We doen alles zelf. En dat doen we vanuit camper Smuikje. Voor vele maanden ons thuis, maar ook onze werkplek.
Voor dit boek zijn we 8 maanden langs de Costa de la Luz op pad geweest.
Meer informatie over ons boek & camper Smuikje kun je vinden op onze blog: campersmuikjegaatlos.nl
×