€ 14,95

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Doopsgezinde brouwers in Haarlem 1600-1700

Abbas - Bon - Feijtema - van Lockhorst

N.J. Kemper • Boek • paperback

  • Samenvatting
    In Haarlem waren in 1640 zo'n 55 brouwerijen. Veel eigenaren waren natuurlijk gewoon hervormd, toen ook wel gereformeerd genoemd. Maar er was ook een belangrijke groep doopsgezinde brouwers.
    In Haarlem kwamen na 1578, en vooral na 1585, veel Vlaamse vluchtelingen aan, die vertrokken vanwege hun geloof. Dat was al eerder gebeurd, maar de val van Antwerpen versnelde dit proces. Onder de nieuwkomers waren veel mensen met beroepen in de textiel, maar ook brouwers.
    De doopsgezinde brouwers hadden sterke onderlinge banden. Er werd ook veel tussen deze families getrouwd. Daardoor hangen de vier families in deze publikatie sterk met elkaar samen, en daarom worden ze in één boek behandeld.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 210mm x 297mm
    Aantal pagina's : 67
    Uitgeverij : N.J. Kemper
    ISBN : Niet bekend
    Datum publicatie : 04-2018
  • Inhoudsopgave
    1 Haarlem in 1600
    2 Willem Gijsberts Abbas
    3 Reinier Wijbrants
    4 Cornelis Viscroon
    5 Pieter Bon
    6 Passchier Tuijrloot
    7 Jacob Bon huwelijk 1
    7.1 Pieter Jacobs Bon
    7.2 Pieter Jacobsz Block
    7.3 Margrieta Pieters Bon
    7.4 Hieronimus de Clerck
    7.5 Janneken Pieters Bon
    8 Jacob Bon huwelijk 2
    8.1 Van Meeckeren
    8.2 Acht brouwerijen
    8.3 Maijcken Double
    9 Wijntge Abrahams Pieters Bon
    9.1 Jozina van Schelstrate
    10 Cornelis van Lockhorst
    10.1 Nicolaas van Lockhorst
    10.2 Het buitenhuis van Nicolaas
    11 Abbas
    11.1 Geertge Dircks
    11.2 Dirck Willemsz Abbas
    12 Feitema
    12.1 Eduard Jacobs Feitema
    12.2 Eduard Sijbrants Feitema
    13 Het werk
    13.1 Brouwen
    13.2 Lokatie van de brouwerijen
    13.3 De brouwerijen
    13.4 De Trompet
    13.5 De Twee Haringen
    13.6 De bierproductie
    14 Verdeelde doopsgezinden
    15 Bijlagen
    15.1 Notariële akten
    15.2 Transportacten
    1. De Trompet en de Buijs
    2. De Twee Haringen
    3. Erven Margareta Bon
    15.3 Archiefstukken
    15.4 Doop en huwelijk
    15.5 Begraven
    15.6 Bronnen
  • Reviews (0 uit 0 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

€ 14,95

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Brouwen was vanouds een huisnijverheid, waarbij de vrouwen brouwden voor eigen gebruik in het gezin. Bier was een belangrijke drank, omdat er op veel plaatsen in west-Nederland geen schoon drinkwater voorhanden was. Vooral in Holland en Zeeland was het meeste water brak en in steden meestal vervuild. Pas vanaf ca. 1300 kwam de commerciële brouwerij op. Daarbij namen mannen de beroepsmatige brouwerij voor derden op zich.

Door bevolkingsgroei nam de behoefte aan bier toe, en ging men ook bier exporteren naar andere steden. Daarvoor was de houdbaarheid van bier belangrijk. In de zomer bleef het bier maar 3-4 dagen goed, maar in de winter gebrouwen bier kon tot de volgende zomer gedronken worden. De ontdekking van hop als toevoeging, rond 1300 in de Noord-Duitse Hanzesteden, verbeterde de houdbaarheid van bier.

Delft, Gouda en Haarlem waren de belangrijkste bierproducenten in Holland. De heffingen op bier waren een belangrijke inkomstenbron voor de steden. In Haarlem bedroeg in de 15e eeuw het aandeel van de brouwbelastingen ca. 35% van de stedelijke inkomsten. In het midden van de 16e eeuw lag het aandeel op een vergelijkbaar niveau.

In de 16e eeuw waren er in Haarlem twee soorten brouwers, nl. voor de eigen stedelijke markt en voor de export. Het Haarlems bier werd vooral afgezet in Holland en Zeeland, maar ook langs de Friese- en Overijsselse kust. Vooral aan het brouwen voor de export werden hoge eisen gesteld, maar er waren ook voortdurend klachten van afnemers, waardoor de controle weer moest worden verscherpt. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen