€ 20,00

ePUB ebook

niet beschikbaar

PDF ebook

niet beschikbaar

Dirk en Agaath Oorlogstragedie

Oorlogstragedie in Alblasserdam, Den Helder, Broek op Langedijk, Soerabaja en Pakan Baroe

Frits Kool • Boek • paperback

  • Samenvatting
    De schrijver van dit boek, Maurits Nicolaas Gerard (Frits) Kool groeide op in Broek op Langedijk. Hij is op 25 juni 1944 in Alkmaar geboren. Terwijl de familie in Alblasserdam en Broek op Langedijk van niets wist begon op diezelfde dag het transport van Dirk de Jong en honderden andere krijgsgevangenen van het kamp Gloegoer in Medan naar de werkkampen langs de Pakan Baroe spoorlijn (Sumatra, Nederlands-Indië). Dirk was verloofd met Agaath de Ruijter, een tante van de auteur. Het trouwpak van Dirk hing klaar in zijn woonplaats Alblasserdam. Bij Agaath in Den Helder waren de kasten gevuld met de uitzet, het porseleinwerk, het glasservies en het bestek. Maar de verschrikkingen van Pakan Baroe bepaalden het tragisch einde van Dirk en Agaath.
  • Productinformatie
    Binding : Paperback
    Distributievorm : Boek (print, druk)
    Formaat : 145mm x 210mm
    Aantal pagina's : 160
    Uitgeverij : M.N.G. Kool
    ISBN : 9789464061529
    Datum publicatie : 07-2022
  • Inhoudsopgave
    Tweede herziene druk - 22 juli 2022
    InhoudIntroductie 9Voorwoord 11Bommen op Alblasserdam 13Stamboom familie De Jong 15Bommen op Den Helder 17Stamboom familie De Ruijter 19De jeugd van Dirk de Jong 21De jeugd van Agaath de Ruijter 29Dirk naar Nederlands-Indië en terug 41Mobilisatie 53Met de Sumatra naar Engeland en verder 59Weg uit Den Helder 69De rijkswerf in Den Helder na de capitulatie 73De aardappelkamer in Broek op Langedijk 77Slag in de Javazee en Japanse inval 81Hr.Ms. Serdang zinkt 85Alblasserdam in oorlogstijd 89Broek op Langedijk in oorlogstijd 93Krijgsgevangen 101Met de Harugiku Maru ten onder 107Aan het werk in Pakan Baroe 113Dirk wordt ziek en overlijdt 127Duitsland en Japan capituleren 135Na de bevrijding 141Nawoord 147Dankwoord 149Overzicht gedenkrollen en monumenten 151Bronnen en literatuur 158Interviews 159Websites 159Instituten en musea 160
  • Reviews (9 uit 2 reviews)
    Wil je meer weten over hoe reviews worden verzameld? Lees onze uitleg hier.

    25-08-2020
    In 1 adem uitgelezen.
    Prachtig geschreven Oorlogstragedie, en op een fijne tere wijze geschreven. En zo kan ik mij de schrijver ook herinneren uit vroegere jaren. Mijn dochter kon zich de schrijver ook herinneren uit haar jonge jaren en wilde het boekje graag lezen. Heb eigelijk nooit iets van deze oorlog gelezen uit Soerabaja en Pakan Baroe. En van wat er in de Nederlandse steden die genoemd worden in het boekje is voor gevallen. Deze Oorlogstragedie was voor ons op een heldere en warme uitleg geschreven.


    Geplaatst door uit Woudenberg , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10


    24-08-2020
    Van twee kanten belicht.
    Een verhaal over een oorlogstragedie waarvan we tot nu toe maar weinig wisten. De inleving in wat er gebeurde aan twee kanten van de wereld is treffend beschreven. Zowel het zware leven in 'Ons Indië' en het slavenwerk op Sumatra, als ook de oorlogsellende, onwetendheid en ongerustheid in Nederland.Het maakt het mogelijk de de tragedie mee te beleven.

       Goed leesbaar
       kennismaking met Pakan Baroe

    Geplaatst door uit Provincie Utrecht , leeftijd 70+
    Waardeert het boek met een 9 uit 10

€ 20,00

niet beschikbaar

niet beschikbaar



3-4 werkdagen
Veilig betalen Logo
14 dagen bedenktermijn
Delen 

Fragment

Bommen vallen op het centrum van Alblasserdam. Eerder op die zaterdag klonken onheilspellende sirenes. De familie De Jong heeft bezoek van dochter Mien en kleinzonen Jan en Bert, die iets verderop in de Polderstraat wonen. Direct zoeken zij een schuilplaats. Van hun hoekhuis aan de Polderstraat rennen ze naar de kruidenierswinkel van Christiaan van Houwelingen aan de Dam. In het onderhuis lijkt het veiliger. Vader en moeder De Jong en hun dochters Dirkje en Mien en kleinkinderen Jan en Bert wachten, sidderend van spanning, de gebeurtenissen af. Alblasserdam ligt aan de rivier de Noord. Tot voor kort vanaf Ridderkerk alleen per pont bereikbaar. Sinds een paar maanden is er een brug over de Noord. Een vitale verbinding. Een dag eerder, op 10 mei 1940, viel Nazi-Duitsland onaangekondigd Nederland binnen. Nu gieren de Duitse Stuka’s over Alblasserdam. In vier aanvalsgolven werpen de Duitse vliegtuigen hun bommen uit. Met verschrikkelijke gevolgen. In enkele uren is het centrum van het dorp en de dam over de sluis tussen de haven (naar de Noord) en het riviertje de Alblas verwoest. Het huis van de familie De Jong aan de Polderstraat is in puin. De kruidenierswinkel is geraakt. Maar bijna alle mensen die in het onderhuis van de winkel schuilen zijn ongedeerd. Niet allemaal. Naast Dirkje zit een buurjongen, een vriend van broer Dirk. Hij is gewond in zijn nek door een scherf van een granaat. De nieuwe brug over De Noord is onbeschadigd. De meeste inwoners van het centrum van het dorp slaan direct op de vlucht. Alblasserdam loopt leeg. ×
SERVICE
Contact
 
Vragen