Fragment
Als we psychopathologie beschouwen als een verstoring van een uniek evenwicht in iemands leven, waarbij de kwaliteit van diens leven is aangetast, dan is een herstelproces gericht op het verkrijgen van een nieuw passend en uniek evenwicht. We introduceren in dit boek de volgende definitie, die in al haar aspecten zal worden toelichten:
---------
“Herstelgerichte zorg richt zich op het optimaliseren van een unieke, persoonsgerichte balans tussen aspecten die goed en gezond zijn en aspecten die beperkt, ongezond of beschadigd zijn. Een juiste balans is een evenwicht of harmonie tussen uitersten in het leven van een mens, waarbij dit voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Herstel is het resultaat van de acties met anderen die gezorgd hebben voor gezondheid en kwaliteit van leven.”
---------
Deze definitie is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten over het thema ‘herstel’ en de theorie van het dialogische levensprincipe. In het eerst hoofdstuk komen een aantal wetenschappelijke theorieën aan bod. In het tweede hoofdstuk wordt het dialogische levensprincipe beschreven. Hierbij zien we dat herstel een persoonlijk proces betreft. Er is geen magische formule. Samen met dierbaren en zorgprofessionals is herstel een gezamenlijke zoektocht naar een nieuw evenwicht tussen enerzijds dingen die moeilijk en lastig zijn en anderzijds dingen die vlot verlopen, energie geven en plezierig zijn. Herstel is het resultaat van de acties die gezorgd hebben voor gezondheid en kwaliteit van leven. Als een persoon hersteld is, heeft hij weer zin in de toekomst. Hij heeft weer plannen en weet deze samen met anderen vorm te geven.
De theorie van herstel is gebaseerd op het dialogische levensprincipe. Dit is een op de wetenschap gebaseerd principe-van-twee, waarbij diversiteit en integratie de kern vormen. Op basis van deze theorie is herstel het resultaat van een proces waarbij een nieuw evenwicht wordt bereikt. In dit boek worden deze theorie en de kenmerken van een persoon in herstel beschreven. Het uiteindelijke resultaat is een voor de persoon ‘goed-genoeg-leven’.
---------
De focus van een herstelgerichte therapie bestaat uit vier componenten: fundamenten, sociale relatiekwaliteit, betekenisgeving en veerkracht. Deze focussen zullen nader worden beschreven in het derde hoofdstuk. Zij vormen tevens de basis voor een werkmodel voor herstelgerichte therapie (hoofdstuk 4). Dit werkmodel kan naar eigen inzicht worden toegepast en maakt gebruik van bestaande technieken uit de psychotherapie. In hoofdstuk 5 gaan we dieper in op het belang van sociale relatiekwaliteit in een herstelgerichte therapie. De titel van dit boek Herstellen Doe Je Samen vormt de kern van een herstelgerichte therapie. Deze titel is gebaseerd op het voornoemde citaat van Jonathan Sacks, een van zijn bekende Life-Changing Ideas. Iedere moderne zichzelf respecterende hersteltherapie is triadisch en maakt gebruik van betekenisvolle relaties of herstelt deze als zij beschadigd of afwezig zijn.
Aanvullend zijn in een aantal bijlagen een Herstelgerichte Intake, het Gezond Leven Dagboek en een Gids voor Zelfinzicht opgenomen.
×